Demokrati

Ordet demokrati betyder folkmakt eller folkstyre. Men det finns många olika sorters demokrati och de kan betyda olika saker i olika ämnen.
  • Beslutsdemokrati är det vanligaste. Det betyder att man t.ex. fattar beslut som de flesta tycker. Då har alla människors röst lika stor påverkan, det kan vara något politiskt eller i mindre föreningar.

  • Men när det blir en högre nivå, när det är politiska beslut finns det två olika demokratiska sorter. Det ena är Direkt demokrati och det betyder att alla medborgare i ett land eller i en kommun t.ex. röstar tillsammans, en folkomröstning. Men det andra är Indirekt demokrati eller representativ demokrati som den också kallas. Då väljer medborgarna istället en representant som fattar beslut åt dom. För att en politisk demokrati ska fungera gäller det att medborgarna  engagerar sig, t.ex. röstar när det är val och ställer upp på sina representanter. De får också starta politiska partier, skriva vad de vill, ordna möten och mycket mer.

  • Fast det finns många som tycker att demokratiska beslut inte räcker för att de ska vara bra. De tycker att de också ska finnas en ekonomisk demokrati, så pengar och ägodelar delas upp jämnt i samhället. Men andra tycker demokrati är ett sätta att leva så människor får vara fria, hjälper varandra, jämlika och visar respekt.

  • Men det finns också nya former av demokrati, t.ex. ekologisk demokrati. Då ska man tänka på de människor som lever efter oss och deras behov.
/Felicia :D
fakta från: www.ne.se/enkel/demokrati

Kommentarer
Postat av: Louise

Bra skrivet, jag fattade allt! Vem vill inte ha demokrati?

2010-09-16 @ 09:22:45
URL: http://valetiar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0